Kommer du også lidt for ofte hjem fra ferier, hvor du har brug for en ferie efterfølgende? Pakker du også dine ferie med aktiviteter, sight-seeings og do-to’s for at ‘få mest ud af rejsen’? Er din oplevelses bucket-liste ved at løbe løbsk? Eller har din familie tendens til, at købe en all-inclusive tur af ren udmattelse over at skulle afsted?
Så er det måske på tide at sætte farten ned, tage et skridt tilbage og tænke over årsagerne til dit ønske om at rejse. Det kan virke kontraintuitivt, men at sætte farten ned, giver dig mulighed for i sidste ende at opleve mere.
Hvad er Slow Travel
Lad os lige starte med at snakke om, hvad slow travel egentlig er, for er det bare at droppe alle planer og oplevelser på destinationsstedet? Eller rejse langsomt med f.eks. tog eller vandring?
Nej. Det er faktisk meget mere end det.
Slow travel – eller at rejse langsomt – betyder at tage tid når du rejser, til at opleve ét sted i længere tid og opleve mere af den lokale kultur fra første hånd. Slow travel involverer direkte interaktion med de lokale i modsætning til interaktion igennem en tredjepart, f.eks. et bureau eller en guide.
“Slow travel for me means forming stronger connections with, and having a better understanding of the local culture, food, people, and lifestyle. ” — Daisy Li, Beyond My Border
Med andre ord er slow travel en tankegang, som afviser traditionelle ideer om turisme og baserer sig desuden på ideen om, at en rejse er beregnet til at være en fordybende oplevelse samt bæredygtigt for både lokalsamfund og miljøet.
Billede: Min søn og hans kammerat som vi rejste med, leger med mimosaer på en lokal peberfarm. (Mimosaer er små planter der åbner og lukker sig ved berøring). Vietnam 2018.
Det lyder kliché, men langsom rejse handler mere om selve rejsen end destinationen. Det er en tankegang om at sænke tempoet på din rejse og lede efter en rigere og mere meningsfuld oplevelse undervejs i stedet for en hvirvelvindstur i et helt land på kort tid.
Slow Travel rejser
Når du nu har fået en forståelse af, at slow travel ikke handler om at ligge blandt tusindevis af andre på en strand i 7 dage på Mallorca, så kan vi tale lidt om, hvad det så er, og hvordan du nemmest får skabt jeres perfekte slow travel ferie!
Vi venter på vores rensdyrburgere i den hyggeligste norske lavvu. Det var dejligt at komme i læ fra kulden, ind til store ildfade og rensdyrskind på bænkene. Norge, 2016
Transport
Lad os starte hvor det hele begynder.
Der er mange måder at transportere sig på ferie. Men, hvad hvis vi tænkte transport ind som en del af ferien, snarere end blot et middel fra A til B? Så vil man i stedet komme væk fra, at det er noget der skal overstås hurtigst muligt og bliver i stedet nogle nærværende timer eller dage.
Og i den anledning kommer vi ikke uden om, at snakke om miljøbelastning, eller nærmere CO2 fodspor. For turismeindustrien er ansvarlig for 8% af verdens CO2 udledning og vil vokse hurtigt med 4% om året hvis ikke vi tager ansvar. Ud af de 8% står transport for ca. halvdelen af turismeindustriens COs udledning (se nedenstående illustration).
På www.carbonfootprint.com/calculator kan du udregne din samlede CO2 udledning for din næste ferie, uanset transportmåde.
Hvornår har du sidst taget en rutebil på ferie? Mit gæt, ikke siden du skulle på studierejse med din klasse. Men der findes faktisk mange udbydere, også i europa. Og komforten, den er helt i top!
Også togrejser gør comeback, hvor Danmark i April 2021 vedtog i finansloven at genindføre nattog mellem Sverige, Danmark og Tyskland. Det skal vi helt sikkert prøve.
Sidst men ikke mindst, er der også de mest CO2 neutrale transportmidler som vandring og cykling. Selvom det begrænser jer geografisk, er det en suveræn slow travel løsning hvis I alligevel skal blive i Danmark. Børn kan vandre og cykle længere end man tror, så længe der er pauser, snacks og tålmodighed ad libitum. Du kan læse min guide til, hvordan du får børn ud og vandre på min vandreblog www.vitaminn.dk
Indlogering
Hvem vil ikke gerne bo et magisk sted væk fra mainstream turismen? Et sted hvor man bor blandt de lokale og oplever autentisk kultur og madoplevelser?
Aye!
Tricket er naturligvis hvordan man finder frem til disse magiske perler. Hvis du er vandt til, blot at købe en all-inclusive chartertur eller anden færdigpakke, så skal du være forberedt på at slow travel kræver lidt mere af dig i planlægningsfasen. Men nu hvor du har sænket hverdagstempoet 😉 så kan du jo bruge noget af den ekstra fritid på, at planlægge familiens ultimative slow living rejse. Når du først har gjort det nogle gange, ligger det mere på rygraden og det bliver nemmere og nemmere.
Her er min metode og værktøjer til hvordan jeg finder unik indkvartering.
Hvilket land vil jeg besøge?
Jeg starter i helikopter-mode. Måske har jeg allerede et land i tankerne, men oftest baserer jeg vores rejse efter en oplevelse jeg ønsker (dykning, vandring, azurblåt varmt vand, bjerge, særlig lokalkulinarisk oplevelse, eller bare afslapning etc.). Jeg researcher derefter hvilke lande kan opfylde dette behov, både indenfor og udenfor europa.
Her er det vigtigt at du tænker de mindre populære lande ind. F.eks. har østeuropa noget vild smukt natur og koster 1/3 af prisen end andre europæiske lande. Det samme gælder med Asien, hvor der også er regionale forskelle.
Billede: Privat indkvartering i gartnerhuset tilhørende et vinslot i Sydfrankrig. Min søn badede med slottes jævnaldrende drenge, men ellers havde vi det for os selv. Frankrig, 2019.
Tænk ud af byen
Hvis du trækker dig væk fra de store byer, kommer du hurtigt ud i noget mere autentisk, billigere og mere rolige destinationer. Det er oftest nemt at finde offentligt transport ud i af byen når man står dernede. Men du skal alligevel have en fornemmelse for det hjemmefra. Jeg bruger ofte værktøjer Rome2Rio når jeg skal finde frem til lokalt offentligt transport. Det leder mig nemlig hurtigt videre til lokale transportsider.
Hvis du har mod på det, er der oftest meget at vinde ved kun at booke de første par overnatninger og derfra spørge de lokale efter unikke overnatningssteder. Men også Airbnb er mit fortrukne booking-værktøj til unikke steder, hvor du ofte møder familierne bag. Jeg bruger kun kortfunktionen, parret med max pris og så leder jeg efter hyggelige steder væk fra storbyerne. Jeg kan derfor godt ende i et helt andet land end jeg startede med 🙈.
Derudover, er www.booking.com faktisk også ret god (igen benytter jeg kortfunktionen) og det samme er Trivago, selvom jeg ikke booker derigennem, men finder stedet direkte.
Lyt til folk der har været der
En tommelfinger regel er naturligvis at undgå at købe rejser af rejsebureauer. De lever af at sælge i hobetal og der finder du ikke ro. Undgå også click-bait sider, som ikke ved hvad de snakker om, også selvom de lokker med ‘hidden treasures’. Tror du selv, det er så hemmeligt, når de har millioner af besøgende hver dag? Research dig i stedet frem til personlige rejsebloggere som har været på destinationen. Hop evt. til side 40 på Google for at komme frem til de små bloggere. Du kan også spørge folk i dit netværk eller i facebook grupper efter personlige anbefalinger. Kollektiv viden er super fedt!
To ting jeg altid søger på er, ‘most touristic places in XX’ og ‘most remote/unique places in XX’. Den første giver mig en idé om hvor jeg ikke vil hen. Det billede kan jeg også skabe ved at bruge rejsebureauernes hjemmesider. Hvor de tilbyder pakker hen, vil jeg ikke hen. Den næste kræver nogle forsøg og flere formuleringer.
Billede: På toppen af regnbuen. Jeg mødte én anden vandrer på den Italienske Camino. Havde jeg taget den spanske camino, havde jeg aldrig været alene. Italien, 2019.
Slow travel oplevelser
At rejse langsomt, betyder at du udforsker et lokaltområde mere end du suser hele landet rundet og du interagerer med lokalbefolkningen snarere end du booker oplevelser gennem en tredjepart. På den måde støtter du den lokale befolkning direkte, samtidig med, at du kommer ind i hjertet af deres kultur.
Et godt sted at begynde er at kigge på området du bor i, hvad er unikt her? Da vi var i Vietnam, fik vi bl.a. muligheden for at betale en indfødt, som tog os med på mad-markedet for at handle, for derefter at lave mad sammen hos hende (fundet via TripAdvisor)
Og da vi var i Norge, købte vi håndstikkede og lokalproduceret Norske Sweatre. Selv ulden kom fra et gård i nærheden. Vi spiste også rensdyrburgere og chattede med de lokale om nordlys.
På min vandretur til Vadehavet, hvor jeg sov på Airbnb, kom jeg i snak med den tyske værtinde, som jeg endte med at blive personlige venner med. Jeg blev inviteret med i lokalområdet og vi endte med at lave mad sammen.
Så mit bedste råd er, snak med de lokale!