single-image

Minimalisme, Simple Living og Slow Living: Hvad er forskellen?

Du har sikkert hørt begreberne slow living, simple living og minimalisme blive brugt i flæng. Men kender du til forskellen? 

I denne artikel komme jeg ind på, hvad der kendertegner de forskellige filosofier, lærer dig om deres rødder og fortæller dig hvad forskellen er mellem mimimalisme, simple living og slow living. 

For nogen kan det måske virke som begrebs-snobberi. For vil de tre livsfilosofier ikke det samme? Jo, alle tre sætter fokus på leve et mere bevidst liv, men vejen dertil er forskellige. Jeg mener, at for at få det bedste ud af hver filosofi og dermed leve endnu mere bevidst, skal vi lære at skille dem ad og forstå deres individuelle styrker og metoder. Lidt på samme måde, som at vi kalder en spade for en spade og en skovl for en skovl. Deres formål er det samme – at flytte jord – men de har hver deres styrker og man bruger dem til to forskellige jobs. 

Siden indeholder reklamelinks. Det vil sige, køber du gennem disse links, får jeg procenter, og du støtter derfor mit arbejde med at udbrede Slow Living for familier.

Minimalisme

Som minimalist stræber du efter at eje og bruge så få ting som muligt. Fænomenet er skabt som en modreaktion til vores moderne overforbrug og materialisme; i stedet for at have 5 forskellige brødkurve, 20 par sko og et utal af ubrugte vaser, skærer minimalisten dét fra som ikke skaber værdi og i stedet beholder det essentielle. Det handler om at leve med så få ting som muligt og kun eje det, du har brug for i dit daglige liv. Når du praktiserer en minimalistisk tankegang, vælger du, som med simple living og slow living at leve et mere bevidst liv ved at fravælge materiel overflod. 

Se samling af bøger om minimalisme (reklamelink)

Minimalisme er blevet en populær praksis i de senere år. Det har sine rødder i Japansk traditionalisme og zen. Japansk mentalitet lærer os at acceptere livet som givet og derfor ikke underlagt bevis og analyse, og hvor enkelhed et tegn på positiv holdning og rigdom.

“Too many people spend money they haven’t earned, to buy things they don’t want, to impress people they don’t like.” -Will Rogers, 1879.

At praktisere minimalisme er en løbende proces. De fleste starter typisk med en grundig oprydning i deres ejendele, evt. inspireret af KonMari metoden eller #Project333. Men man kan også føre de minimalistiske principper videre til f.eks. økonomisk- og digital minimalisme. 

Kom godt i gang med denne artikel: 10 Minimalist Lifestyle Tips to De-Stress and Save Money

Simple living

simple living

Har du overvejet, hvorfor det kan være så rart at komme i sommerhus eller til en svensk ødegård? Et sted væk fra larm, elektronik, notifikationer, wifi og de mange forpligtelser?

Idéen om et simplere liv lever i mange af os. Selvom vi nok ikke helt vil slippe de moderne faciliteter som indendørs toilet, varmt vand og centralvarme, så drømmer mange af os om et mere simpelt liv. 

I bund og grund handler simple living om at forenkle ens livsstil gennem bevidste valg og fravalg. Sounds familiar? Det kan være nærliggende at forvirre simple living med minimalisme og slow living, men her kan det være en god idé at huske på modsætningen til simple living; complicated living. 

That man is poor:
not he who has too little,
but he who always
hungers for more.
– Seneca

Stræben efter et enkelt liv handler om at afvise det, der er unødigt kompliceret. Det handler bl.a. om at:

  1. Nyde de små ting i livet
  2. Leve med mindre
  3. Droppe den konstante jagt efter mere
  4. Sætte mennesker over ting

Hvis du f.eks. bor billigt på landet skal du ikke arbejde nær så hårdt for at tjene penge til huslejen, modsat, bor du i byen har du måske ikke brug for en bil eller en græsslåmaskine. Samme gør sig gældende med ting; jo færre ting du ejer, jo mindre skal du rydde op, vedligeholde og udskifte og jo færre mentale distraktioner forstyrrer din underbevidsthed. 

Mange moderne opfindelser er skabt for at spare tid eller byde på endeløse muligheder, men er endt i modsatte effekt.

At for mange muligheder bliver en hæmsko, er noget forfatter og psykolog Barry Schwartz skriver meget mere om i min yndlingsbog ‘The Paradox of Choice’ (Reklamelink). 

Måske derfor er et mere ukompliceret og enkelt liv til tillokkende. Så måske det var på tide at rydde op og rydde ud. Gøre livet mindre kompliceret og leve et simplere liv? 

 

Slow living

Living slow

Slow living vil jeg mene er den sidste søster-gren til et mere bevidst og enkelt liv. Hvor minimalisme handler om ting og simple living om kompleksitet, så handler slow living om tid. 

Slow living er en livsstil, der tilskynder en langsommere tilgang til alle aspekter i livet; at vi ikke lader os rive med på samfundets motorvej og det moderne hamsterhjul, men stopper op, mærker efter og gør tingene i eget tempo.

Det er en måde at leve på, som ikke sætter lighedstegn mellem mere og bedre men snarere en livsstil der protesterer mod travlhed og præstationer og de mange konsekvenser deraf som stress, depression og manglende nærvær.

Mening og opfyldelse er centrale begreber i slow living.

“It is a cultural revolution against the notion that faster is always better. The Slow philosophy is not about doing everything at a snail’s pace. It’s about seeking to do everything at the right speed. Savouring the hours and minutes rather than just counting them. Doing everything as well as possible, instead of as fast as possible. It’s about quality over quantity in everything from work to food to parenting.” -Carl Honoré, In the Praise of Slow

Slow Movement som moderne begreb begyndte i løbet af 1980’erne i Italien med Slow Food. Da McDonald’s åbnede en restaurant ved Den Spanske Trappe i Rom var det en fornærmelse for de kvalitetsbevidste og mad-glade Italienerne af den helt store kaliber. I protest oprettede de Slow Food. Men aspekter af filosofien kan dateres tilbage til Stoicismen i det antikke Rom ligesom slow living er forankret i Buddhisme, begge ældgamle praksisser der handler om at være opmærksom på, hvad der sker omkring os og nyde øjeblikket. 

Senere, i 00’erne skrev Carl Honore, In the Praise of Slow (reklamelink), som mange betragter som bevægelsens manifest. Siden er der kommet en hel del bøger og blogs om emnet. Se min liste over slow living bøger her. 

ØNSKER DU MERE?

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE DE SENESTE INDLÆG, TIPS OG EKSKLUSIVT INDHOLD!

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Smid en kommentar

Din email bliver ikke offentliggjort

Måske kan du også lide

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen