Mens Danmark, og resten af verden, så småt er ved at komme på benene igen efter en ordentlig omgang virus, så er det tid til at kigge sine gamle vaner igennem. For hvis du drømmer om at få lidt mere slow living ind i dit liv, så er det måske nu du skal ændre en ting eller to og skabe en ‘new normal’ i din familie.
Verden er ikke som vi forlod den i marts. Mellem frygten for at blive smittet (og måske mistet en kær) og de mange voldsomme ændringer i vores hverdag, finder vi et Danmark som er forandret. Vi har måtte omstille os på måder vi ikke havde forudset, og omlægge vores hverdag fra den ene dag til den anden. Inden vi ‘kommer tilbage’ er det måske værd at overveje hvad man gerne vil ’tilbage til’ og hvad man gerne vil ændre. For nu, midt i kaosset, har du chancen for at skabe nye og bedre vaner for du og din familie. Her kommer fem familievenlige vaner til en langsommere hverdag.
1. Arbejd (fortsat) hjemmefra
Hvis du, ligesom jeg, besidder et kontorjob, så har det sidste stykke tid vist både arbejdsgivere og medarbejdere, at hjemmearbejde godt kan fungere. Før Corona, arbejdede jeg hjemmefra yderst sjælendt, selvom jeg kontraktmæssigt havde muligheden for det. Jeg brød mig ikke om det, og jeg var heller ikke god til det.
Heldigvis gør øvelse mester. Nu hvor Marcel er tilbage i skole, nyder jeg også de dage hvor jeg ikke skal på kontoret, men kan have en endnu langsommere morgen med tid til røræg og TO kopper varm kaffe! Halleluja.
Der er også kommet mulighed for at arbejde på andre tider af døgnet end de sædvanlige dagstimer. Jeg har længe grublet lidt over, hvorfor man bruger sine bedste vågne timer på at arbejde, og sin fritid med hvadend energi og overskud der er tilbage. Det var præcis noget jeg gerne ville ændre. Hjemmearbejde er kommet for at blive, og forhåbentlig bliver det mere cotume på arbejdsmarkedet, nu hvor vi alle har øvet os lidt på, at kommunikere langvejsfra.
2. Hold søndagsbrunch- hver søndag!
Findes der noget bedre end de langsomme søndage morgener? Dem, man husker fra ferierne hvor man gjorde lige dét ekstra, f.eks. lavet en kande friskkværnet kaffe i stedet for den sædvanlige hurtige instant- eller Nespressokop eller spiste blødkogte æg med salt.
Jeg tror det næppe. Min hemmelighed til at holde mine skønne, men rastløse, drenge ved bordet, er det store brunchbord med pandekager, juice og friskbagte boller- og helst på terrassen!. Alle skal hjælpe til med at dække bord og rydde af, i mit desperate forsøg på at vride så mange samværsminutter ud af drengene, før de er videre.
Prøv at rydde kalenderen hver søndag formiddag, og gør søndagsbrunch til en lille ugentlig luksus, som familien vil elske.
3. Indfør hverdags-siestaer
Når ungerne er små, er der små tiltrængte pauser til mor når der soves middagslur. Når de er ældre og ikke længere sover middagslur, kan der være langt til de små pusterum i hverdagen. Da jeg sidste år genindførte refleksionsrum i mit liv, stod det klart, at de fantastiske siestaer vi holder på ferierne, skulle ind i vores hverdag. Jeg har derfor genindført sådanne pusterum, og det er til glæde for både store og små.
Spillereglerne er, at vi holder 30 minutters stilletid efter skole et par gange i ugen. Under stilletid må der selvsagt ikke larmes eller forstyrres, hverken af skærme, telefoner, vilde lege eller andet. Positiv-listen er, at man gerne må læse for sig selv (fysiske bøger), sove, putte, lytte til stille musik eller lydbog i høretelefoner, ligge i græsset og se på skyer, nyde en kop kaffe eller te på terrassen osv.
Jeg vælger at tro på, at vores små hverdags-siestaer også lærer mine børn at sætte tempoet ned og reflektere over deres liv. Det er for mig vigtige værdier, som jeg gerne vil give videre.
4. Mor, prioritér dig selv
Noget af det vores kære mænd er gode til, og som jeg mistænker udgør en betydelig faktor i deres ofte mindre-stressede tilværelser, er, at de prioriterer sig selv.. uden at have dårlig samvittighed over, at være fraværende overfor familien! Det er så naturligt for dem, som at trække vejret eller spise flæskesvær. Jeg hader dem for det. Det tog mig flere år at kunne gøre det samme… altså uden dårlig samvittighed overfor børnene.
Men nu siger jeg noget, der egentlig nok er lidt forbudt. De elsker alenetid uden mor. BUM, så det sagt. Der gælder nemlig helt andre spilleregler når kun far er hjemme. Regler, eller netop mangel på samme, som oftest skaber en magisk oase af nærvær mellem dem. Så kære mor, prioriter dig selv med god samvittighed! Hvornår har du sidst (før CORONA19) været på hyggetur med din mor? Rejst med en veninde? Gået til den hobby du savner?
Men du behøver naturligvis ikke tage ud for at prioritere dig selv. Det kan også sagtens gøres derhjemme f.eks. ved at genoptage en længe glemt hobby, videreuddannelsen du drømmer om eller alenetid med en bog og et fodbad. Jeg tror det vigtigste er, at du ikke bliver forstyrret, så lav en aftale med din partner eller babysitter, hvis du vil have alenetid derhjemme.
5. Dyrk jeres eget frugt og grønt
Vi har lovlydigt tilbragt de sidste 3 måneder på vores egen matrikel, kun afbrudt af enkelte indkøb af fornødenheder og transport til- og fra skole. Det har givet anledning til at lægge energien i eget hus og tilhørende have for at få tiden til at gå. Foruden et nyt hønsehus med 11 høns, et nyt tag på annekset og et par andre husprojekter, så har vi også dyrket haven.
Til min store ærgrelse, gider mine børn ikke være med- måske lige på nær Caspian som gerne vil hygge med hønsene. Men Benjamin og jeg har etableret en 50 kvm stor køkkenhave og plantet træer og bede. Det har været den skønneste, meditative process at gøre sammen. For når dét at luge ukrudt ikke længere ses som en sur tjans, men en chance for et par timers langsomhed, så er det pludselig en fornøjelse. En langsom fornøjelse.
Vi nyder nu morgenkaffen i mens vi går havevandring og tilser haven. Det er slow living!