Velkommen i Slow Food køkkenet – en hyldest til moder natur

Dato

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Få besked når der er nyt indhold 📩

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Hvem drømmer ikke om en hverdag, hvor der er tid til at lave ordenligt mad fra bunden? Mad af gode råvarer, lavet med kærlighed og tid? 

Jeg vil gerne invitere dig ind i slow living køkkenet. Et køkken med en hyldest og respekt til vores natur og de biologiske processer som skaber det mad vi spiser.

Hvad er slow food?

Kender du ikke til slow food movement, så bør du helt sikkert læse op på historien. Forenklet er Slow Food en modbevægelse til fastfood opstået i protest mod den første McDonalds i Italien -men det handler om mere end bare at lave mad som tager lang tid. Det er en filosofi. 

Slow Food er en verdensomspændende græsrodbevægelse, der kæmper for god, retfærdig og ren fødevareproduktion. Bevægelsen beskytter de små producenter mod industrialiseringen af fødevarefremstilling og dyrker kærligheden til det gode måltid, skabt fra bunden af lokale råvarer i sæson. Biodiversitet, madkultur og bæredygtige forsyningskæder er på dagsordenen. 

Sådan adopterer du slow food i dit liv

 • Lav langsom mad
  Dette er nok den mest direkte forstået gren af slow food movement; at lave mad som tager lang tid at lave. Men det handler ikke om tiden i sig selv, men om at ære de råvarer som moder natur har produceret til os, ved at behandle det med yderst meget kærlighed, respekt og taknemmelighed. Når du laver langsom mad, kan du nyde processen og behandle de enkelte råvarer med kærlighed, ligesom man har større tilbøjelighed til at nyde måltidet og de enkelte ingredienser mere når man spiser (oftest i selskab med andre).

 • Køb lokaltproducerede råvarer. 
  Der findes masser af lokale fødevareproducenter, professionelle såvel som fritidsentusiaster. Fra private biavlere landet over til gin-nørder i Thy, ja, så er der rigtig mange fødevarer som du kan købe i nærheden af hvor du bor.

  Ved at købe lokalt, støtter du ikke kun dit lokalmiljø, du er også med til at fremme de små producenters konkurrencevilkår på markeder domineret af store fødevareproducenter. Derudover, er der ingen transport tid, hvilket betyder mindre CO2 udslip!

  Læs om alle fordelene ved at købe råvarer lokalt

 • Spis langsomt
  Slow food handler i lige så høj grad om, at spise maden roligt, smage enhver smagsnuance og nyde at spise maden som den fantastiske oplevelse det er. 

 • Beskyt biodiversiteten
  Når du f.eks. skal handle kartofler i supermarkedet, er der oftest kun 2-3 sorter at vælge imellem. Men faktisk findes der over 700 kartoffelsorter. Når du køber lokalt eller dyrker råvarerne selv, er du med til at fremme biodiversiteten, mindske monokulturen i fødevareindustriens masseproduktion og bevare de mange sorter – også dem der ikke nødvendigvis har det største udbytte pr. kr., men måske har en unik smag.

 • Brug råvarer i sæson
  Vi ved det godt- en solmodnet tomat eller et dansk jordbær i juni smager tusinde gange bedre end vinterversionerne. Råvarer i sæson smager bedre, er oftest billigere (meget frugt vil du kunne sanke).

 • Spis lokale specialiteter
  Når du vælger at smage mad som oprindeligt at fra lokalområdet, som f.eks. sushi i Japan, paella i Spanien, tortellini fra Bologna – ja, så er du ikke alene ude i en helt unik smagsoplevelse, du er også med til en bevare en unik madkulturarv.

 • Tag på en Agri-Turismo ferie
  Det er ikke et så velkendt fænomen i Danmark, men det italienske feriekoncept lever i bedste velgående i udlandet. På en agri-turismo ferie, bor du på en gård/B&B hvor du slapper af og spiser god mad lavet på opholdsstedet, af råvarer produceret ligeledes dér eller i lokalområdet.  

 • Undgå for mange industrielt-forarbejdet fødevarer
  Et centralt punkt i slow food movement er at bremse masseproduktionen af forarbejdet fødevarer og fremme naturlige produkter. Så drop færdigretterne, toasten, marmeladen, cornflakes osv. og erstat det så vidt muligt med enten hjemmelavede alternativer eller lokaltproduceret varianter. 
close

ØNSKER DU MERE?

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE DE SENESTE INDLÆG, TIPS OG EKSKLUSIVT INDHOLD!

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Var denne artikel brugbar?

Flere
artikler

0
  0
  Kurv
  Din kurv er tomTilbage til shoppen