Nytårsfortsæt har som regel en masse gode intentioner, men også et rygte for, hurtigt at blive glemt igen. Der findes meget forskning på området omkring livsstilsændringer, men hvordan kan vi anvende det til at skabe langsommere liv?
Siden indeholder reklamelinks. Det vil sige, køber du noget gennem disse links, får jeg procenter, og du støtter derfor mit arbejde med at udbrede Slow Living for familier (uden at det koster dig en krone).
Januar er højsæson for indmeldelser i fitnesscentret og tre måneder efter er det højsæson for det modsatte – udmeldelser.
Du har med al sandsynlighed prøvet det før, enten som nytårsfortsæt eller når som helst: Du havde et mål om at ændre noget i dit liv til det bedre, men det blev aldrig rigtig til noget.
Måske har du efter mange års mislykkede forsøg endda helt droppet nytårsfortsættet, og er ikke bleg for at sige til alt og alle at “du tror ikke på nytårsfortsæt”. Og alligevel læser du med her, for der er stadig en gnist af håb om, at ændre noget i dit liv.
Det er jeg glad for, det betyder nemlig, at du ikke har givet op.
Jeg tror fuldt og fast på, at vi kan meget mere end vi tror. Faktisk tror jeg vi kan alt, vi sætter os for. Vi skal bare skabe de rigtige forudsætninger og finde de nødvendige værktøjer til at lykkedes.
Bemærkede du, at jeg skrev “skabe” og ikke “have”?
Du er oppe imod et helt samfund - og regering - når du vil leve langsommere.
“Danmark skal yde mere” har statminister Mette Frederiksen sagt af flere omgange. I regeringsgrundlaget for den nye SVM-regering, at der således også lagt an til at danskerne skal yde mere, bl.a. afskaffes en helligdag, beskæftigelsesfradraget øges og topskattegrænsen hæves.
Normalt blander jeg ikke politik ind i mit slow living virke, men nu gør jeg det, fordi det skriger imod den virkelighed der er i samfundet lige nu, med unge der går ned med stress og depression i hobetal og ældre på arbejdsmarkedet (min far inklusiv) som er så slidte, at al livskvalitet er suget ud af dem.
Vores samfund er på diskurs. Den er og bliver indrettet til, at vi fortsætter i en destruktiv trædemølle.
Men der er håb.
For 15-20 år siden var klima-aktivister sølvpapirshatte fra Thy-lejren. I dag er klima på alles læber.
Det er heldigvis ikke længere bare et håb, at verden får et wake-up call på samme måde som klima-krisen; den er på vej. Det er bare et spørgsmål om tid før slow living værdierne en dag stormer ind af bagdøren på den politiske scene og ændrer vores samfund til det bedre.
Men indtil de indhenter os, så er vi nødt til at skabe vores egne veje.
Videnskabens facit: De 3 altafgørende elementer for sucessfuld livstilsændring

Dykker man lidt ned i forskningen af hvornår livsstilsændringer er successfulde på den lange bane, så henvises der oftest til “self-determination theory” og konkluderer at livsstilsændringer er mere tilbøjelige til at blive iværksat og vedligeholdt, når
- målene er opnåelige
- reguleres med autonom motivation, og
- af det som på engelsk kaldes for ‘intrinsic value’ – et iboende, indre, værdisæt.
Start med hvorfor - nøglen til positiv forandring.
I 2009 gik Simon Sinek viral med sin TEDTalk Start with Why: How great leaders inspire action. Selvom hans teori handler om, hvordan ledere skal inspirere medarbejdere, så er kernen af budskabet også særlig relevant i egen livstilsændring.
“Start with why” er ikke kun en genial ledelsesbog til forandring på arbejdspladsen: Når vi finder ud af vores “hvorfor” – formålet og/eller troen, der inspirerer os i livet – skaber vi et “filter” til at træffe valg, på arbejdet og derhjemme, som hjælper os med at leve efter vores sande værdier.
I bogen introducerer Simon Sinek os for “The Golden Circle”. Ifølge Sinek fokuserer de fleste af os kun på ‘hvad’ og ‘hvordan’ af vores handlinger. Der er meget få mennesker, der tænker over ’hvorfor’.

Ifølge Sinek, tænker mange af os udefra og ind – hvad > hvordan > hvorfor. Vi ved, hvad vi laver, og nogle af os ved, hvordan vi skal gøre det. Men et flertal fokuserer ikke på hvorfor. Dette afholder os fra at frigøre vores fulde potentiale og er samtidig årsag til at de fleste livsstilsændringer dør ud over tid.
Din livsstil er en forsinket sum af dine vaner
Bestseller forfatteren James Clear adopterede principperne bag Simon Sinek’s teori i sin bog Atomvaner fra 2018. I bogen går forfatteren i dybden med det psykologiske bag vaneændringer, og introducerer også læseren for en variation af The Golden Circle Theory, som han kalder for “The Three Layers of Behavioral Change” .

James Clear er enig i, at vi oftest har for meget fokus på hvad (outcomes) og hvordan (processes) og alt for lidt på hvorfor/identitet og argumenterer blandt andet, at motivation er en meget kort-sigtet strategi, som forklarer de mange udmeldelser i fitness centeret blot et par måneder efter indmeldelsen. Den langsigtede og evidens-baseret strategi er, at ændre/tydeliggøre sin identitet gennem små bitte, næsten ligegyldige tænker-man-først, vaneændringer og skabe et system som ikke kan slå fejl. På den måde skaber man små, opnåelige mål (et af videnskabens konklusioner til succesfuld livstilsændring).
Bogen er kanon – måske en af de bedste jeg nogensinde har læst – og den er pakket med viden, værktøjer og aha oplevelser som ikke kan skrives her allesammen. Jeg vil derfor varmt anbefale at læse bogen selv-
I bogen gør James Clear op med alt-eller-intet-tankegangen og advokerer i stedet for små og gradvise ændringer, der til sidst bliver til en god og sund vane.
Tre måder at understøtte din ønskede identitet. (som gør det lettere at leve efter dine sande værdier):
- Tilvælg i højere grad familie, venner og netværk som understøtter din ønskede identitet. Vi mennesker er flokdyr og vil gerne være socialt accepterede. Nøglen til et langsommere liv er derfor at omgive sig med mennesker som deler disse værdier og som også arbejder på at leve efter det samme værdisæt. Meld dig gerne ind i vores slow living fællesskab på Facebook hvis du mangler nogen i din omgangskreds, hvis livsstil kan præge din slow living rejse i en positiv retning.
- Indfør mikro-vaner som hjælper din hjerne med at tro på din identitet (5 minutters løb hverdag omsættes i hjernen til “jeg er en løber” eller 1 time offline sidst på eftermiddagen omsættes til “jeg er en tilstedeværende mor”).
- “You do not rise to the level of your goals. You fall to the levels of your systems” – en af bogens hovedbudskaber er som tidligere nævnt, at motivation er kort-sigtet og vi derfor skal skabe overskuelige systemer som vi kan falde tilbage på uanset hvad der sker.
Sæt sejl i dit livs eventyr
Martha Beck’s Finding Your Own North Star er en af mine foretrukne referenceguider uanset hvor jeg er i mit liv. Det er en underholdende, medfølende og instruktiv bog om at navigere i livets uforudsigeligheder og samfundsforventninger.
Bogen er skrevet til dig, som føler dig låst fast eller at du eksisterer men ikke rigtigt lever. Som arbejdsbog med udgangspunkt i dit liv, dine følelser, din bagage og dine muligheder adskiller den sig yderst positivt fra andre selv-hjælps bøger.
I denne bog vil du lære at læse det interne kompas som allerede er indbygget i din hjerne og krop – og hvorfor du måske har brugt dit liv på at ignorere dens signaler. Efterhånden som du bliver bekendt med dine egne dybeste ønsker, vil du identificere og reparere enhver ubevidst overbevisning og åbne følelsesmæssige sår som blokerer dine fremskridt.
I 2020 skrev jeg en boganmeldelse af Finding Your North Star hvor du kan læse mere i detaljen, hvad der gør denne bog så fantastisk. Grunden til at jeg nævner den her, er fordi den klart giver dig kaptajn-kasketten på i forhold til at skabe det liv du drømmer om og tapper altså ind i den sidste forudsætning for en vellykket livsstilsændring:
- målene er opnåelige. (Atomic Habits – James Clear)
- drives af et iboende, indre, værdisæt. (Start With Why – Simon Sinek)
- reguleres med autonom motivation (Finding Your North Star – Martha Beck)
Husk på, det er en rejse. Ikke en destination.
Til slut vil jeg lige komme med det klichéfyldte citat, at det er en rejse, ikke en destination. Det er så sandt som det er kliché. Buon Viaggio ✈️ 💚