Introvert eller ekstrovert? Sådan indretter du dit slow living liv efter din personlighedstype

Dato

Du har sikkert hørt om personlighedstyperne 'introverte' og 'ekstroverte' og hvad det siger om dig. Men udnytter du også potentialet ved at kende din personlighedstype? Tag testen og udnyt denne viden til et bedre, mere harmonisk liv med mere energi.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Få besked når der er nyt indhold 📩

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Dette indlæg indeholder reklamelinks. 
 
 

Du er introvert

Først, velkommen i klubben! Du og jeg -og ca. 1/3 af verdens befolkning, er faktisk introverte.

Men vi lever i en kultur, hvor ekstroverte karaktertræk er i høj kurs. At være introvert anses især på arbejdsmarkedet for at være en ulempe – næsten et handicap. Nærmest ingen jobopslag søger introverte medarbejdere, men søger en ‘udadvendt teamplayer, som er frisk på fredagsbar og som kan tage initiativ og holde mange bolde i luften samt indgå i mange relationer’.

“Den ideelle personlighed i dag siger, at man helst skal være selskabelig, udadvendt og have det godt med at stå i rampelyset. Man skal handle frem for at reflektere, være risikovillig frem for eftertænksom og altid hellere fremstå sikker end usikker” – Susan Cain, forfatter til bestseller bogen Ro – Styrken ved at være introvert i en højtråbende verden

Selv om halvdelen af verdens befolkning er introvert, er det mit indtryk, at introverte oftere end ekstroverte oplever at blive bedømt negativt på deres personlighed. Det er en skam, for samfundet har også brug for eftertænksomme mennesker, som tænker, før de taler, og som udfører en grundighed som ekstroverte slet ikke når til sokkeholderne. Læs mere om alle fordelene som introvert her.

Introverte er heller ikke nødvendigvis asociale, men de ekstroverte oplever os nogle gange som obstruerende for den gode stemning. Misforståelsen opstår nok især, fordi introverte foretrækker at have noget at tale om, hvor sniksnak og pingpong sjælendt er den introvertes stærke side.

Hvis man som introvert forsøger at leve op til samfundets ekstroverte forventninger, medfører det ofte stress og ubehag. Det er opslidende og uholdbar på den lange bane at mose en introvert personlighed igennem en ekstrovert form. Det gælder både i arbejdslivet og i fritiden. Det vigtigste er derfor, at du anerkender din personlighed og tilrettelægger dit liv efter den. For en introvert vil det sige:

Arbejd i en stilling og på en arbejdsplads, som tillader dig at være introvert. Undgå roller, hvor du skal være ‘på’ hele dagen, for det vil dræne dig for energi på en måde, så du er helt flad og asocial når du kommer hjem. Du skulle jo gerne have energi til dine kære, ikke?

Gå efter et fysisk og psykisk arbejdsmiljø som passer til din livsstil og personlighedstype. Personligt foretrækker jeg mindre kontorer (hvis ikke det kan lade sig gøre, så et hjørne af det åbne kontor), ligesom jeg gerne spiser frokost lidt før de andre, eller simpelthen spiser alene eller med en enkelt kollega et dejligt sted med udsigt.

Derudover, så arbejder jeg i en lille virksomhed. Er du også introvert, kan jeg virkelig anbefale dig at gøre det samme. Der er en anden slags fortrolighed og rummelighed og jeg føler ikke at jeg drukner i organisationen.

Dyrk de få, men dybe, relationer fremfor de mange og overfladiske. Jeg følte mig forkert i mange år, fordi jeg ikke havde 20 veninder at tage i byen med i weekenden. Faktisk gad jeg ikke i byen, for jeg var ikke tilpas, men som ‘hende den kedelige’. Jeg fik det meget bedre, da jeg i stedet begyndte at påskønne de få, men tætte relationer og så dem i 1:1 sammenhænge, hvor vi kunne fordybe os i emner vi havde tilfælles. Det betød også, at jeg måtte udskifte mit netværk og opsøge nye relationer i andre cirkler, hvor jeg kunne finde ligesindede med samme interesser som jeg selv. Jeg vil anbefale at gøre det samme.

Lad være med at sammenlign dig med andre. Hvor mange instagram-billeder eller LinkedIn posts finder du lige, af folk der læser bøger? eller tegner? eller blot reflekterer i naturen? Nej, vel? Det er der flere grunde til. For det første, har mange introverte ikke behov for at ‘blive set’ på samme måde som ekstroverte har, og antallet af introverte posts er derfor færre. Derudover, så lever vi i en kultur hvor de ekstroverte karaktertræk er at foretrække, og det kræver derfor en vis portion mod at ‘brande’ sig selv som introvert. Gør dét, som er godt for dig.. fuck resten.

Fik jeg nævnt, at ca. 1/3 af verdens befolkning er introverte? Det vil sige, at der lige nu sidder ca. 2,6 milliarder mennesker og har det ligesom dig.

Lav en energi-dagbog. Er du i tvivl om, hvad der egentlig oplader dine batterier bedst, kan jeg anbefale at starte en dagbog, hvori du noterer hvad du laver, hvordan du har det og om aktiviteten giver dig energi, eller dræner dig for energi.

Efter et par uger, vil du tydeligt kunne se, hvad der giver dig energi og hvad der dræner dig for energi. Jeg ved f.eks., at jeg ikke skal have for mange ting i min kalender, for selvom det måske er aktiviteter som enkeltvis giver mig energi, har de modsatte effekt hvis det bliver for meget. Jeg ved også, at være et sted med mange mennesker og larm (f.eks. legeland eller en koncert) dræner mig for energi, hvorimod et spil kort eller en middag med nære venner og et par flasker vin giver mig energi og velvære.


 

Du er ekstrovert

Ekstroverte udgør ca. 2/3 af verdens befolkning og kendetegnes ved at foretrække større sociale fællesskaber. Der skal ‘gang i den’ og der er ikke langt fra tanke til handling. De er 100-meter-mestre i small talk og trives godt når de er i centrum. Her er tre konkrete bud på, hvordan du som ekstrovert kan oplade og få mere energi i hverdagen.

Prioriter dine værdier og vær ærlig omkring dem. Måske lever du med en partner, som er knap så ekstrovert som dig, eller måske er du på jagt efter den eneste ene. Uanset din situation, så er det vigtigt at dét, som giver dig energi, ikke bliver gemt af vejen. Jeg er personligt noget mere rejselysten end min kæresten, og det giver mig vanvittig meget energi at rejse. Efter at vi har talt åbent omkring at jeg savner det, og hvad det betyder for mit energiniveau, rejser vi en smule mere sammen, men jeg rejser nu også alene eller sammen med andre. Benjamin elsker det, for det betyder alene hjemme tid for ham som giver HAM mere energi!)

Find en arbejdsplads, hvor det sociale fællesskab prioriteres. Der er stor forskel på de sociale fællesskab fra virksomhed til virksomhed. Nogle dyrker det meget, med teambuilding, fredagsbar og store firmafester. Andre virksomheder (eller afdelinger) er præget af en overvægt af introverte medarbejdere eller en særlig aldersgruppe. Find en virksomhed eller afdeling, hvor du trives socialt. Tænk både alder, interesser, vaner og kultur ind næste gang du skal skifte job.

Dyrk det langsomme liv på en ekstrovert måde. Måske er dét, at sidde alene i naturen, eller putte i sofaen med en bog, ikke lige noget for dig. Men i stedet for at deltage i ‘alene i vildmarken’, så kan du som ekstrovert stadig dyrke det langsomme liv bl.a. ved at gøre mere af dét som oplader netop dine batterier. Tag vennerne med på sheltertur eller dyrk nogle interessant netværk og klubber, som f.eks. en vandreklub. Det vigtige her, tror jeg, er din work-life balance, for som ekstrovert vil du hurtigt få booket din kalender. Sørg for, at det bliver med aktiviteter som giver dig energi.

Lav en energi-dagbog. Er du i tvivl om, hvad der egentlig oplader dine batterier bedst, kan jeg anbefale at starte en dagbog, hvori du noterer hvad du laver, hvordan du har det og om aktiviteten giver dig energi, eller dræner dig for energi.

Efter et par uger, vil du tydeligt kunne se, hvad der giver dig energi og hvad der dræner dig for energi. Jeg ved f.eks., at jeg ikke skal have for mange ting i min kalender, for selvom det måske er aktiviteter som enkeltvis giver mig energi, har de modsatte effekt hvis det bliver for meget.

close

ØNSKER DU MERE?

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE DE SENESTE INDLÆG, TIPS OG EKSKLUSIVT INDHOLD!

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Var denne artikel brugbar?

Flere
artikler

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen