[GUIDE] Nærværende vinterferieaktiviter med større børn (5-17 år)

Dato

Vinterferien er godt i gang med sine grå dage og kolde vinde. Man kan nemt forsvinde ind bag skærm 1,2 og 3 og pludselig går jeres familie glip af noget af det vigtigste ved ferier; nærvær! Få det sidste ud af ferien med denne inspirationsguide til en nærværende vinterferie med større børn.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Få besked når der er nyt indhold 📩

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Vinterferien er godt i gang med sine grå dage og kolde vinde. Man kan nemt forsvinde ind bag skærm 1, 2 og 3, og pludselig går jeres familie glip af noget af det vigtigste ved ferier: nærvær! Få det sidste ud af ferien med denne inspirationsguide, til en nærværende vinterferie med større børn.

#1: Prøv noget nyt sammen

At prøve noget nyt og ukendt sammen som familie, kaster mange positive effekter af sig. Tænk bare på, hvor mange penge der bliver brugt på team building i erhvervslivet, med det formål at styrke samarbejdet, forbedre kommunikationen, øge tilliden og danne tættere relationer og gruppedynamikker.

Se din familie som en lille virksomhed. Jo bedre rustet sammen I er, jo bedre kommer I igennem livets udsving sammen.

Derfor skal I kaste jer ud i noget nyt
For mange år siden, da jeg var 11 år gammel, valgte mine forældre at tage min lillesøster og jeg med på skiferie. Ingen af os havde prøvet det før. Jeg kan nok bedst beskrive det der skete, med at gruppedynamikken ændrede sig – radikalt. Vi var alle lige dårlige, ingen af os anede hvad vi lavede og vi forstod ikke så meget rundt om os, eftersom vi var i Frankrig. Med andre ord, var vi alle på lige fod.

… OG VI GRINTE så tårene trillede ned af kinderne da min far som en anden edderkop, hang fast i nettet til off-pisten med skiene viklet ind på kryds og tværs.

… OG VI GRINTE da jeg en træt eftermiddag først faldt til den ene side, så den anden side, så fik jeg for meget vægt bagtil og smuttede på numsen.

… OG VI HEPPEDE på hinanden, hjalp hinanden, grinte sammen, snakkede sammen over frokosten og faldt alle om kuld af træthed kl. 21. Vi var et team.

Det behøver naturligvis ikke være en skiferie, som du og din familie skal kaste jer ud i. Det skal være noget, som passer jeres familie i både tid, lyst og økonomi. Det kan f.eks. være at:

 • Sejle i kano
 • Prøve kræfter i en klatrepark
 • Male/tegne kursus
 • Stå på skøjter
 • Køre MTB
 • Vinterbade
 • Vilde håropsætninger (piger)
 • Guided fisketur
 • Lav-selv bolsjer
 • Ridning

#2: Lav et puslespil

Vejret er kedeligt og gråt nu om dage, det blæser og er koldt (men ikke rigtig koldt). Puslespil er en sjov måde at slappe af, i mens du holder hoved og hænder travle … uden at være på din telefon! At sætte musik på i baggrunden, brygge varm kakao eller te og arbejde på et puslespil sammen med ungerne, lyder bare som den hyggeligste eftermiddag for mig. Ungerne vil også elske disse intime og nærværende stunder. Husk at stoppe mens legen er god (læs: når de bliver for rastløse), I kan altid bygge videre en anden dag.

Tip: Genbrugsforretninger bugner af puslespil til meget få penge

Lidt om forventninger
Nogle børn vil kunne bygge i timevis, imens andre (som min krudtugle), er færdig efter en halv time. Bliv ikke skuffet eller irriteret over, ikke at nå i mål med puslespillet, eller kun at lave det i en halv time. Du må ikke undervurdere betydningen af den halve time, hvor I øver koncentration og skaber en lille, men vigtig lomme af nærvær.

På samme måde gælder det børn, som kan sidde i timevis og lave puslespil. Hvis du selv mister lysten og bliver rastløs efter noget tid, så stop. Sig “nu tager vi 10 minutter mere sammen, og så må du bygge videre selv eller vi kan pakke det ned til en anden dag”. For børn kan mærke din oprigtighed og interesse- eller mangel på samme. Keep it real.

#3: Lav deres værelse om (med deres hjælp)

Okay, her varierer det selvfølgelig efter, hvor gamle dine børn er. Jo større børnene er, jo sjovere er det at lave en makeover hvor de er med til at male, bygge, designe og indrette. Se nogle makeoverprogrammer sammen og find inspiration på pinterest. Store børn kan også sagtens inddrages i den økonomiske planlægning og budgettering.

Har du mellemstore børn, kan de være med til at bestemme f.eks. væg-farve, (stof til) puder, og måske endda møbler ud fra et udvalg, du som forælder har samlet. Lad dem være med til at bære hammeren, finde de rigtige søm og skruer når der skal samles møbler, holde hylderne, save i sit eget stykke træ, eller se hvordan de blander farver hos farvehandleren osv.

Med helt små børn kan I måske nøjes med at rydde op sammen (leg) eller flytte om på møbler og omorganisere tingene. Men I kan også lave ‘malerier’ og andre kreative småprojekter til værelset.

#4: Se på stjerner

Vinterhalvåret er en perfekt tid at se på stjerner med især vores små- og mellemstore børn, fordi det bliver tidligt mørkt. Men det er en aktivitet som både store og små kan få glæde af. Hold øje med vejrudsigten, og forbered jer til en magisk time i det fri. Find et sted i jeres nærområde, hvor der et minimum af menneskabt lys og nyd stilheden og udsynet. Husk varmt tøj, tæpper og kakao/kaffe/te.

Ikke så skarp på stjerneformationerne? Så download en stjerneapp på din telefon og find mere end bare Karlsvognen. Se en god liste over apps her.

#5: Lav hjemmelavet pizza, sammen

For mig, er der ikke meget, der slår at lave mad sammen. Det forvandler en halvsur ensom pligt til en nærværende, relationsopbyggende opgave. Inddrag gerne dine børn i, hvad de vil have på deres pizzaer og lav dem så sammen. Jeg kan anbefale denne opskrift på hjemmelavede pizzabunde.

close

ØNSKER DU MERE?

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE DE SENESTE INDLÆG, TIPS OG EKSKLUSIVT INDHOLD!

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Var denne artikel brugbar?

Flere
artikler

0
  0
  Kurv
  Din kurv er tomTilbage til shoppen