Denne artikel indeholder reklamelinks.
Da jeg var barn, havde min mor – som alle andre mødre dengang – ikke tid til at underholde mig hele tiden. Det var kun i weekenderne, at der var tid til et spil ludo, en tur til stranden eller noget andet sjovt sammen.
Noget jeg ikke kan lade være med at tænke på, er, at vi idag har fået foræret så meget tid. Men vi bruger den på at glo i vores telefoner konstant. I 2020 brugte vi danskere i gennemsnit 10,2 timer om dagen på medier (kilde). Vi har telefonen med over alt, selv når vi leger med vores børn. Faktisk ved man at
- 80 pct. har altid deres smartphone inden for en rækkevidde på kun to meter
- 40 pct. kigger på deres smartphone som det første, når de vågner om morgenen
- Hver tiende dansker vil hellere undvære sex end deres smartphone
Ifølge Psykolog Rikke Papsøe så æder smartphonen din tid og dine mentale ressourcer, den højner dit stress niveau, forstyrrer dine relationer, stjæler din tilstedeværelse i livet og slider på selvværet. Men vores forbrug påvirker ikke kun os selv.
Hvis du vil læse en rigtig god rapport om hvordan forældrenes skærmbrug påvirker deres børns udvikling, har Center for Børneliv lavet en rigtig god, men skræmmende, rapport.
- Når mødre og fædre bruger meget tid på skærmen, udvikler børnene lignende vaner.
- Forskere finder en sammenhæng mellem mængden af tid brugt på digitale medier og forekomsten af overvægt hos børn og unge.
- Børn i alderen 0-17 år, der tilbringer mange timer om dagen foran en skærm, får ikke nok søvn.
- 60% af børn mellem 0-1 år, der dagligt udsættes for 3 timers skærm eller mere, får ikke den søvn, de har brug for.
- Flere timers daglig skærmbrug kan skade 2-17 åriges trivsel – herunder barnets nysgerrighed, selvkontrol, evne til at få venner og til at gennemføre opgaver – denne sammenhæng er stærkest hos de større børn
- Børn kaster sig ud i mere risikofyldt adfærd for at få deres forældres opmærksomhed, når forældrene er digitalt distraherede.
AV
Hvis du er nysgerrig på, hvad der sker, hvis du kvitter skærmen i 12 uger, så kan jeg anbefale at læse denne artikel om Lois Beckett som netop gjorde dette. Hvem ville ønske man ‘bare’ gjorde dét?
Tilbage til virkligheden. For vi lever trods alt i en digital virkelighed, med krav til at deltage med e-boks, Aula, Holdsport, Fitness apps og videre derudaf. Det er svært at være helt fri for digitale forpligtelser, men vil vi egentlig også det?
Slow living digital detox

Inden du kaster dig ud i en digital kold tyrker (må man sige det?) så husk på, at ikke al skærmtid er dårligt. Måske elsker du at se nyhederne? Eller slapper af med en e-bog? Måske bruger du computeren til dit arbejde? Måske er du glad for nogle apps der gør jeres hverdag nemmere.
Derfor kommer principperne fra slow living virkelig i brug. For slow living handler om at prioritere dét som er meningsfyldt for dig og skære alt andet fra. Derfor
Vurdér, hvilke dele af skærmtiden, der føles giftige og gør dig utilfreds. Det kan være når du læser nyhederne, ser for meget ligegyldigt YouTube eller ruller gennem LinkedIn og Facebook. Skriv dem ned.
Måske har du en lang liste over digitale vaner som du vil af med. Men ligesom med alt andet her i livet, så dannes nye vaner ikke fra den ene dag til den anden. Og hvis du vil forstå hvorfor det er så svært at hoppe ud af den digitale verden, så kan denne bog gøre dig klogere. Derfor
Lav en realistisk plan for at minimere forbruget af de dårlige ting.
Det kan være en god idé at starte med at undersøge, hvor meget forbrug du rent faktisk har. Hvis du har en iPhone, så gå ind i indstillinger, scroll en smule ned, og så ligger ‘Skærmtid’ under ‘Forstyr Ikke’. Hvis du klikker på den, kan du se dagens forbrug. Der findes desværre ikke en indbygget tilføjelse til Android som i iPhone, men der er flere muligheder for at hente apps, som kan det samme.
Jeg anbefaler: Sluk af Imran Rashid

Den danske læge Imran Rashid har undersøgt, hvad det betyder for den fysiske og mentale sundhed at leve livet online og filtrere massive mængder data gennem hjernen. I bogen giver Imran Rashid sit bud på, hvordan du genvinder kontrollen over dit digitale liv og bruger tid på det, der er vigtigt for din sundhed og livskvalitet.
Når du ved hvor stort dit daglige forbrug er, kan du sætte beskedne mål, f.eks. 30 minutter mindre om dagen. Hvis det føles gennemførligt, kan du skære endnu mere fra og gøre det til et dagligt mål. Gentagelse hjælper dig med at danne nye gode vaner.
Men jeg har også nogle fifs der kan gøre det lidt nemmere:
1. Lav skærm-frie zoner
Det kan være en rigtig god idé at skabe små lommer hvor telefonen/skærmen slet ikke er i nærheden. Sæt telefonen/iPad på lydløs og pak den væk. Det kan både være placering; at den er forbudt på toilettet (😉), i sengen, i bilen eller noget fjerde. Det kan også være tidszoner, som at skærmen er væk på bestemte tidspunkter af døgnet; under måltider, et par timer, når du går tur, efter arbejde eller om aftenen. Dette er samtidig en god slow living øvelse for at være mere nærværende med dem du er sammen med.
2. Ryd ud og ryd op i dine apps

Hvor opryddelig er du på din telefon? Har du rigtig mange apps der stjæler din tid eller bare roder?
Måske er det på tide med en lille oprydning. Start med at fjerne alle de apps du ikke bruger – de kan jo altid downloades igen (gratis) hvis du får brug for dem. Derefter, ryd op. Sæt dem i orden efter farve, hvilke du bruger mest eller noget tredje.
Du kan også gemme apps fra din hjemmeskærm så du ikke automatisk åbner dem. Tjek mit facebook opslag ud, hvor jeg viser en lille video om hvordan man gør.
3. Slå push-beskeder fra
En push-besked er en meddelelse, som en app ”skubber ud” til eksempelvis en smartphone-bruger, hvis brugeren har slået push-beskeder til i telefonens indstillinger. De kan være enormt forstyrrende, særligt hvis de er slået til på mange apps. Slå dem fra i indstillingerne og oplev en ny slags frihed.
Se en sjov parody på ‘Hvis pushnotifikationer var i virkeligheden’ (Facebook video)
4. Afmeld nyhedsbreve
Digital minimalisme handler lige så meget om at rydde ud i den digitale overflod som at forbruge den mindre. Det kan derfor være en god idé at rydde ud i antallet af nyhedsbreve og afmelde dem som du ikke læser – eller dem alle! For hvor mange nyhedsbreve får du egentlig glæde af og som ikke bare leder til et overforbrug af varer/informationer du egentlig ikke har brug for?
Flere bøger om digital minimalisme
5. Indfør spærretid på telefon, tablets og computere
Der findes flere apps som simpelthen kan låse for brugen af sociale medier og tidsslugende hjemmesider. Det minimerer overspringshandlinger og alle de gange du ubevidst åbner en app for at slå tiden ihjel.
Til iOs: Space, FamilyTime, Net Nanny, FamiSafe, iPhones egen indbygget skærm begrænsning (under skærmtid)
Til Android: AppBlock, OffTime, Flipd, Freedom, StayFree, Social Fever
Til Windows: ColdTurkey, FocusMe
Chrome Extension: Work Mode, StayFocused, Block Site
6. Lav en back-up plan
Det kan være en god idé at lave en liste over aktiviteter som du/I kan lave i stedet for at se skærm. For vi er vane-dyr og det er ikke altid, at vi er lige kreative når vi står midt i krisen. Husk at være realistisk – hvis energiniveauet plejer at være lavt om aftenen, så husk at skrive aktiviteter ned, som du også slapper af med. Skriv gerne så mange ting ned du kan finde på, så der er lidt at vælge imellem når telefonen klør i lommen.