single-image

Deltidsjob: 4 strategier der får dig ud af hamsterhjulet

Er du også fastlåst i en presset hverdag? Ønsker du at være mere sammen med dine børn? Kom ud af hamsterhjulet med disse 3 strategier

Hvis der er noget, jeg absolut ikke fortryder, så er det at skrue arbejdet ned på deltid efter jeg blev mor. Vores tid sammen er det dyrebareste jeg har- en slags tikkende bombe. Hvis du også vil ned i tid og arbejde mindre, men ikke kan se hvordan, så læs med.

For ikke så lang tid siden, så jeg dokumentarserien på DRTV ‘Lortemor’, hvor man følger en række mødre, der alle beretter om moderskabet fra et liv i overhalingsbanen med fokus på ‘det perfekte’. Intentionen om at pille glansbilledet fra hinanden, og se bagsiden af de perfekte instagram-liv, er som sådan god nok. Men samtidig giver dokumentaren en banal og misforstået fortolkning af den moderne husmor, altså hende der GERNE vil arbejde på deltid og rent faktisk være mere sammen med de børn hun har sat i verden. Hun er nemlig slet ikke repræsenteret.

Er det virkelig stadig tabu at gå (mere) hjemme? Ikke at ville det stressede liv med karriere, en villa på strandvejen, dyre biler og de perfekte instagrambilleder?

Vær med i fællesskabet om et langsommere liv. Bliv medlem af facebook gruppen “Slow Living Danmark” (link)

Selvom det er blevet mere populært at ville ud af hamsterhjulet, er det som om, at hamsterhjulslivet stadigvæk er en blind forelskelse for de fleste, pakket ind som ‘kvalitetsliv’, drevet af FOMO (fear of missing out). Eller også bilder folk sig selv ind, at der ikke findes et alternativ for dem. At det ikke kan lade sig gøre. At det kun er noget, man læser om.

Og når vi kommer til diskussionen om hvorvidt samfundet er skruet forkert sammen, så synes jeg vi skal befri os fra de lænker som vi tillader bremser os. Tænk over det. Hvad holder dig fra at leve dét liv du drømmer om? Vær konkret. Er det penge? Så nedbring dine udgifter. Bo billigere, drop bilen, tag på telttur i stedet for charterrejsen, køb brugt eller lav et købestop. Skab passive indkomster. Er det arbejdet? Gå ned i tid hvor du er, eller find noget andet at lave. Boligen? Flyt – du er ikke stavnsbundet. Dine børn overlever et skoleskift, I får nye venner og jeres familie vil stå stærkere sammen.

“Borders? I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.”  – Thor HeyerDahl

Uanset hvad dine grunde er, er jeg sikker på, at der findes en løsning. Måske er det bare ikke drømmescenariet, så du skal være skarp på dine prioriteringer. Du kommer uden tvivl til at stå overfor en række fravalg. Et emne du kan læse mere om i mit indlæg Sådan kommer du og din familie i gang med slow living

 

Læg en strategi for jeres fremtid

Er du ikke helt der endnu, hvor et deltidsjob (eller intet job) er en økonomisk realitet, så arbejd med det. Læg en strategi for, hvordan din familie kommer derhen inden for en overskuelig fremtid. Skriv gerne ned hvilke fravalg I må tage for at nå derhen og hvilke gevinster der vil være.

 

Herunder ser du et bud på en simpel roadmap. Din ser naturligvis anderledes ud. Husk at de små skridt også tæller, men glem ikke det store perspektiv. Jeg arbejder pt. 32 t/ugen, hvilket er mere end min drøm på 15-20 timer. Men det er fordi det har et vigtigt formål for min fremtid (netværk, opsparing, erfaring). Samtidig går jeg ikke alt for meget på kompromis med mine værdier: Med et fuldt fleksibelt arbejde, kan jeg tilrettelægge dagen, så der er tid til det hele.

Husk, der er ikke noget, som er for evigt.

 

Sådan skaffer du et godt deltidsjob

Jeg vil nu præsentere dig for fire strategier som vil kunne skaffe dig et deltidsjob. Men i sidste ende, er det er naturligvis dig som skal gøre det. Gå tilbage til øvelsen ovenover om at nedbryde dine barrierer hvis noget bremser dig.

Det er heller ikke givet, at du får bid ved første kast. Jeg gjorde i hvertfald ikke. Men det der virkede, var, at blive ved – og at være kreativ.

1. Gå ned i tid på dit nuværende arbejde

Hvis du kan lide dine nuværende arbejdsplads, vil det være det oplagte sted at starte. Din arbejdsgiver har allerede ansat dig én gang, dvs. they like you og mener at du er den rette til stillingen. De kender dig og du kender dem. Du kender arbejdsgangene, hvem du skal tale med og om hvad for at udføre dit job.

Du udgør altså en værdi for din virksomhed. Det er den værdi, eller leverage som man kalder det på engelsk, du bruger, når du forhandler løn. Overvej nu om du besidder en stilling som er let at erstatte uden større omkostninger for din arbejdsgiver.

Hvis du f.eks. er pizzabud eller flaskedreng, er du let erstattelig fordi det er hurtigt at sætte en ny ind i jobbet (der er sikkert også mange lignende ansøgere til jobbet). Er du derimod en erfaren og specialiseret kirurg eller office manageren så sørger for at hele biksen kører smooth, så har du langt mere leverage. Jo mere intern og detaljeret viden jo bedre.

Ingen er uerstattelige, men jo svære det er, jo bedre for dig.

Overvej derefter forholdet til din chef. Hvem er han/hun og hvilke argumenter vil passe? Bør du argumentere om lyst til mere nærvær med børnene? Eller vil en (løn)besparelse lune godt på budgettet? Eller ville det være bedre at outsource opgaver XYZ for at få de bedste kompetencer på?

Det kan være en fordel, at du inden samtalen med din chef, har analyseret dig frem til vedkommendes modargumenter og fundet løsningsforslag på forhånd.

Chef: Hvem skal så udføre opgave ABC?
Dig: Det kan Dorthe. Jeg ved, at hun gerne vil have nogle flere timer.

Chef: Hvordan når vi så i mål med X og Y?
Dig: Ved at vi effektiviserer måden vi gør Z og W på. Det kan man gøre ved at … 

Der er mange måder at åbne dialogen på. Vær forberedt på, at det kan tage tid at overbevise din ledelse, at du har tænkt dig at dyrke nogle flere grøntsager og sove længere om morgenen. Du har overvejet dette længe – de har lige fået den serveret.

2. Skift arbejdsgiver

En anden måde at skaffe et relevant deltidsjob på, er, at skifte arbejdsgiver. Denne metode har virket for mig – faktisk fik jeg to deltids jobs på samme dag med denne metode.

Der er stor forskel på virksomhedskulturer og måske du kan lande det perfekte deltidsjob hos en mere moderne arbejdsgiver. Fint, tænker du nok. Men der er ikke nogen deltidsstillinger i min branche.

FORKERT.

Du ser dem nok ikke lige på forsiden af Jobindex- men de er der. De findes bare ikke endnu. Æh, hvad?

Lad mig give dig et eksempel fra mit eget liv. Efter at have været igennem 3 samtalerunder og en 4 timer lang test, ville virksomheden, hvor jeg arbejder nu, gerne ansætte mig. De havde ledt længe efter en kandidat som mig (hurra for specialisering) og jeg kunne godt lide dem, deres brand og jobbet. Jeg var vild med det. Problemet var bare, at det var en fuldtidsstilling. Efter at have sovet på det, ringede jeg til rekrutteringsbureauet og sagde ‘nej tak’ til jobbet.

Hvad jeg i virkeligheden lavede, var corporate judo.

Jeg vidste på dette tidspunkt, at jeg stod stærkt. Ikke uerstattelig, men stærkt. Så da HR-direktøren ringede lettere chokeret, snakkede jeg fra hjertet. Jeg var vild med det hele, bortset fra, at jeg kunne mærke, at det er vigtigt for mig at være til stede i min families liv. At vi ikke ville få stressede morgener. At der ville være overskud på mor-kontoen at the end of the day. Jeg kunne ikke se mig i selv i en 37+ timers stilling når det kom til stykket. Da jeg lagde på, havde jeg et drømmejob på 32t/ugen, en uges ekstra betalt ferie, flekstid, hjemmearbejdsmulighed + løn og pension efter eget ønske. Men det bedste var, at jeg havde holdt fast i mine værdier!

“Da jeg lagde på, havde jeg et drømmejob på 32t/ugen, en uges ekstra betalt ferie, flekstid, hjemmearbejdsmulighed + løn og pension efter eget ønske”.

Det andet job jeg fik den dag, var et ‘studenterjob’ på 15 t/ugen, hvor jeg havde fået overbevidst direktøren om, at en investering i en færdiguddannet på deltid var en unik mulighed, der sjælendt bød sig til. Jovist, jeg var langt dyrere at ansætte, men udbyttet ville også være derefter. Ikke alene havde jeg langt mere erfaring, jeg er også mere moden, og så skulle de ikke tage højde for eksamener eller at jeg skulle stoppe den dag jeg blev færddiguddannet. BUM job nr. 2.

3. Skift jobtype

Har du prøvet strategi 1 og 2 uden held, er det måske værd at kigge denne mulighed. Hvis det er fuldstændig krop umuligt at finde et deltidsjob med det du arbejder med nu – så skift hest. Find noget andet at lave, hvor du vil have muligheden for at arbejde på deltid. Brug strategi to igen med dette nye fokus.

Det kunne være det karriereskifte du altid drømte om. Måske vil det ligefrem være rart for dig at skifte til et job med mindre ansvar.

Jeg havde en gang en veninde, som var enlig mor, og som resolut sagde nej til den chef-stilling som hendes virksomhed VIRKELIG gerne ville have hende i. Hun gad simpelthen ikke at have personaleansvar og udsigten til lørdag-, og søndagsvagter ved sygdom. Da den værste forbavselse var overstået, vandt hun kæmpe respekt hos mig – og satte en masse slow-living tandhjul i gang i mit hoved.

 

4. Bliv selvstændig

Her tænker de fleste sikkert ‘ja right, så arbejder jeg jo 80 timer om ugen til ingen eller underpris de første mange år’. Hvis du tænker sådan, så læs mit interview med Gitte som er selvstændig på deltid for at være mere sammen med sine børn. Eller bliv inspireret at Mille Sjøgren og Cille Rosentoft, stiftere af Freeliving.dk, som lever som digitale nomader.

At blive iværksætter betyder ikke, at du skal være den nye Elon Musk eller opfinde den næste Facebook. Du kan også bare sælge dine den-store-bagedyst-værdige kager eller gå med nabolagets hunde. Bottom line er, at du skal blot skal tjene til mad på bordet. Men hey, pengesnakken bør vi nok snart tage. For måske vi skulle skære lidt ned på vores materialistiske forbrug for at ‘købe os’ lidt mere tid med hinanden?

ØNSKER DU MERE?

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE DE SENESTE INDLÆG, TIPS OG EKSKLUSIVT INDHOLD!

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

2 kommentarer
 1. Anya 3 år ago
  Svar

  Vild med din pointe om barriererne og hvorledes vi bilder os selv ind, vi ikke kan dit og dat, når det mest handler om ikke reelt at kunne acceptere de påkrævede fravalg 😉
  To år til skilsmisse gæld er væk og jeg kan vælge at arbejde for sjov istedet for for banken

  • Louise 3 år ago
   Svar

   Sådan! Keep up the good work, det skal nok lykkedes. Alting tager tid.

Smid en kommentar

Din email bliver ikke offentliggjort

Måske kan du også lide

0
  0
  Kurv
  Din kurv er tomTilbage til shoppen