Slow living jul – idéer til en langsommere og mere nærværende jul

Dato

Julen er en tid på året som kan være stressende og overvældende for både store og små. Men sådan behøver det ikke være. Hvis du drømmer om en langsom, levende og nærværende jul, så læs med. Jeg deler nemlig nogle idéer til hvordan du og din familie kan nyde en julesæson i ægte slow living stil.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Få besked når der er nyt indhold 📩

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Julen er en sjov tid på året. Hvis det var et kommercielt brand, var det meget hurtigt havnet på forsiden at B.T. og kilde til Danmarkshistoriens største shitstorm på Facebook for falsk markedsføring. Julen er i vores romantiserede hoveder forbundet med næstekærlighed, dansk ‘hygge’ og tid med venner og familie. Julen er hjerternes tid, siger man. Men er det ikke snarere domineret af grådighed, overforbrug og stress?

“Det er ved at give, at man modtager”

 – Frans af Assissi, grundlæggeren af Franciskanerordenen

Siden jeg vandrede Via Francigena- den italienske pilgrimsrute opkaldt efter Frans af Assissi, er jeg gentagne gange stødt på hans budskaber. Tilfældigt? Selvom det ikke ligefrem var en vandretur i de hellige tegn 🍷🍕 så har den faktisk kickstartet noget godt i mit liv. Et langsommere liv.

Jeg håber at kunne inspirere dig til en slow living jul. 🎄

Giv dig selv tilladelse til at droppe juletraditionerne

Corona har allerede fucket alt op: vores vaner, vores traditioner – ja vores liv som vi kender det. Som jeg skrev i dette indlæg, så er det samtidig den perfekte mulighed for at indføre nye vaner, traditioner og tiltag. Dette gælder ikke mindst for julen. Så lad i år være året hvor I indfører nye (slow living) traditioner i jeres familie. Herunder finder du fire bud på nye slow living traditioner. 


1. Begræns antallet af sociale arrangementer

Som familie er der oftest mange jule-arrangementer man bliver inviteret til. Alt fra institutionerns klippe-klistre-jule-hygge til børnenes juleshows og videre til de voksnes perlekæde af julefrokoster som kan virke kvælene selvom de hver især måske kunne være super hyggelige at deltage i. Derudover  er der familiens egne sammenkomster, ikke mindst i helligdagene.

Corona er noget lort, men hvis man kan tillade sig at finde bare lidt positivt frem, så har det heldigvis taget toppen af antallet af jule-arrangementer i år. Det gør det lidt nemmere, når det kan være svært at sige fra helt generelt. (Har du svært ved at sige nej, så tjek dette indlæg)

Slow down, vælg med omhu. Du behøver ikke deltage i det hele. Du bliver ikke en dårligere forælder/kæreste/barn/kollega af at sige fra og ingen skal have lov at give dig dårlig samvittighed over at prioritere din og familiens ve og vel først. 

2. Indfør en gaveordning

Okay, jeg ved at dette forslag kommer til at skille vandende. For hvor indførelsen af en gaveordning kan være en lettelse for nogle, er det for andre et voldsomt indgreb, ikke at skulle give gaver til alle. Men der er alligevel nogle fordele ved at indføre en gaveordning som jeg synes fortjener en plads i spotlyset. 

 

  • Du sparer tid og penge. Når du ikke længere skal finde 17 små gaver og få et budgetark til at gå op,  kan du koncentrere dig om at finde den perfekte gave til dine (få) modtagere. 
  • Man får noget ordentligt. Ved du heller ikke hvad du skal bruge det tredje par grydelapper til, eller den der deo-spray fra Kvickly? Det bedste ved en gaveordning er, at man kan få noget man reelt ønsker sig og ikke halvdelen af Tiger.
  • Planeten takker dig. Overvej de miljømæssige konsekvenser hvis hver dansker gav 10 gaver hver? 58 millioner gaver med tilhørende indpakningspapir, gavebånd og til-fra kort. Dertil hele produktionen, transporten og materialerne af de mange tons gaver, hvor mange ender i skraldespanden. #Zerowaste siger jeg bare.

Sådan kunne en gaveordning se ud:

I min familie giver de voksne én gave á 800 kr. Det vil sige at jeg f.eks. giver min søster, som giver min onkel, som giver min far osv. indtil cirklen er fuldendt. Børn under 18 er undtaget fra ordningen. 

Med børnene kan man, efter alder, passende snakke med dem om forbrugsvaner, miljø og at give til dem der har brug for det. 


3. Bestil julemaden udefra

Forestil dig en juleaften hvor du kunne slappe af, være nærværende med din familie og stadig få den lækre, traditionelle julemiddag på bordet? 

Flere jeg kender er begyndt at bestille julemaden udefra- og alle gør det igen. Uden undtagelse simpelthen. Så overvej, om i år ikke er året hvor du lader andre lave det hårde arbejde og i stedet slapper af med din familie? 

4. Drop julen 😬

What? Nu tænker du sikkert du gået en tand for vidt, Louise. Eller også er du en af de mange danskere, der i al hemmelighed drømmer om at sidde på en bounty-ø og drikke kolde drinks i poolen mens alle andre julestresser herhjemme. Read on!

Kan man tillade sig at droppe julen? Svaret er, JA DET KAN MAN. 

Du er ingen foie-gras gås, så ingen kan stoppe det ned i halsen på dig, hvis du ikke vil. Slip forventningerne og traditionerne, og gør i stedet hvad der er rigtig for dig og din familie. Måske er det bedste for jeres familie en afslappet og bekymringsløs get-away? 

Hvis du alligevel føler dig tynget af samfundsforventninger, så kan jeg anbefale dig at læse dette indlæg, som går i dybden med at befri dig for de lænker, der afholder dig fra at leve det liv du gerne vil. 

Jeg har ikke min søn til jul i år og har i stedet valgt at hellige juledagene (og mine penge) med yoga, meditation og indretning af vores nye bolig. Men juleaften 2021 finder I os stensikkert på Guadeloupe i færd med at dykke og spise os mætte i eksotiske frugter✌🏻.

Kunne du lide mit indlæg? Giv et kram på Facebook
close

ØNSKER DU MERE?

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE DE SENESTE INDLÆG, TIPS OG EKSKLUSIVT INDHOLD!

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Var denne artikel brugbar?

Flere
artikler

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen