Et mindful hjem: Skab fysiske rammer som giver dig energi og velvære

Dato

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Få besked når der er nyt indhold 📩

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

For mig er min bolig langt mere end fysiske rammer, som giver os tag over hovedet, holder os varme om vinteren og beskytter os for natten. Det er vores hjem; vores hellige sted, hvor vi kan lade op, finde fred, få god energi, slappe af og tilbringe tid med dem vi holder allermest af.

Jeg tror på, at dét at være hjemme er en metafor for at finde os selv og vores kerne. Og lige præcis derfor, tror jeg på, at hjemmets fysiske rammer har stor betydning for, hvordan vi egentlig går og har det. Et rodet hjem, et rodet sind. 

Da jeg som 19-årig var aupair i Italien, oplevede jeg noget, som jeg ofte har tænkt over lige siden. Og så sent som i går blev jeg mindet om det, da jeg i min yndlingsbog The Daily Stoic (reklamelink) stødte på citatet:

How you do anything, is how you do everything. 

Hjemmet jeg boede i med to voksne og tre børn var enormt rent; alting havde en plads, rengørringsdamen kom flere timer dagligt, vi redte hver morgen vores senge, luftede ud og børnene ryddede altid deres legetøj op (med kærligt skub fra de voksne). Men det som optog mig allermest, var, at familien til hver måltid dækkede bordet på den fineste måde med dug, stofservietter, stearinlys, blomster osv., og efter hvert måltid tog de det væk igen. 

En dag spurgte jeg, ud fra min opdragede effektiviserings-natur, hvorfor de ikke bare lod dugen være på bordet til næste måltid. Det ville jo spare tid. For mig virkede det fjollet at gentage denne opgave tre gange dagligt. 

Svaret var, som citatet ovenfor, henledt på, at alt hvad man gør, skal man gøre med omhu – især de små ting. Hvis man lod alting være, ville hjemmet – og dermed sindet – være rodet. De ville gerne lære deres børn gode vaner i livet og at ens liv formes af hvordan man varetager de små rutineprægede opgaver. 

Giver dit hjem dig god energi?

Det har jeg tænkt over lige siden, og ikke mindst adopteret i mit liv. Når opvasken får lov at stå, føler jeg mig sløset og der er dårlig energi i rummet. Når der roder, slapper jeg ikke ordentligt af, og når der er beskidt, bryder jeg mig ikke om at være der. 

Dermed ikke sagt, at jeg har rengørringsvanvid. Alle der er kommet i mit hjem, ved, at der midt i hverdagskaosset også er støvet på badeværelset og vasketøjet er ved at kravle ud af vasketøjskurven. 

Det handler om balance. 

Men når jeg tager mig tiden til at gøre noget ved det, ændrer det mit humør til det bedre, jeg får mere overskud og føler mig mere i balance. Det starter en sneboldseffekt af sunde vaner og trivsel. 

 

Din attitude betyder alt

Når ja, også er der lige dét med, hvordan vi håndterer de rutineprægede hverdagsopgaver. 

Min bevidsthedsrejse begyndte i særlig grad hos denne familie i Italien. Jeg er blevet opmærksom på, at min attitude til selv de små ting her i livet, har stor betydning for mit mentale velvære. 

Du kan vælge at være sur, irriteret, utålmodig og frustreret over opvasken, eller du kan vælge, at se det som en pause på din vej, og summe lidt over de gode ting, som er sket denne dag, lytte til en podcast eller udøve taknemmelighed over, at du har disse ting i dit liv. Uanset hvad, så vil der være opvask hver dag. Så hvorfor ikke rumme den og prissætte, at du har mad på bordet, der gør, at du i det hele taget har opvask? 

At skabe et mindful hjem

Mindfulness kan sætte os i stand til at forme det levende rum, vi virkelig ønsker, og skaber et miljø, der både plejer og styrker os, samtidig med at vi opfylder vores behov.

Derfor er et mindful hjem heller ikke nødvendigvis et minimalistisk hjem; det kommer nemlig helt an på hvem man er og hvad man synes giver god energi. Måske er du til pang farver og glade dage? Måske er det bedre med rolige hvide nuancer? Måske vægter du funktionalitet eller budget højere end æstetik? Eller betyder dine børns/børnebørns kreative værker alt for dig? 

Det vigtigste er, at dit hjem er et miljø som giver dig god energi, så du kan træde ud i verden med opløftet pande, mod, glæde og styrke til at tackle de situationer og opgaver du vil møde den dag. 

close

ØNSKER DU MERE?

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE DE SENESTE INDLÆG, TIPS OG EKSKLUSIVT INDHOLD!

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Var denne artikel brugbar?

Flere
artikler

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen