[Boganmeldelse] Hvordan Martha Beck’s ‘Finding Your Own North Star’ guider dig til et slow living liv

Dato

Er din drøm at stå af hamsterhjulet, så fortæller bogen Finding Your Own North Star dig hvordan du opbygger dit drømmeliv og giver dig redskaberne til at nå derhen.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Få besked når der er nyt indhold 📩

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

5/5

Martha Beck’s Finding Your Own North Star er en af mine foretrukne referenceguider uanset hvor jeg er i mit liv. Det er en underholdende, medfølende og instruktiv bog om at navigere i livets ændringer og uforudsigeligheder.

Denne anmeldelse indeholder reklamelinks. Det vil sige, køber du bogen gennem disse links, får jeg procenter, og du støtter derfor mit arbejde med at udbrede Slow Living for familier.

Fra bagsiden:
Explorers depend on the North Star when there are no other landmarks in sight. The same relationship exists between you and your right life, the ultimate realization of your potential for happiness. I believe that knowledge of that perfect life sits inside you just as the North Star sits in its unaltering spot. 

Bogen findes desværre ikke i en dansk udgave.

Hvem bogen er skrevet til

Hvis du føler dig fortabt i dit liv og prøver at finde ud af, hvor du virkelig hører hjemme og hvad der gør dig lykkelig, så skal du give denne bog et skud. Bogen er nemlig til dig, der endnu ikke lever det liv du gerne vil, og mangler hjælp til at nå derhen.

Bogen lærer dig, hvordan du læser dit interne kompas, formulerer dine kerneønsker samt identificerer og reparerer de ubevidste handlinger og overbevisninger der blokerer for dine fremskridt. Alt dette samtidig med, at forfatteren er bevidst om, at vejen til din nordstjerne er kringlet, lang, udfordrende og vil slå dig ud af kurs hundrede gange før du overhovedet er kommet i gang. 

“Most of our social institutions assume that we’ll march straight onward and upward, building one success upon another, mastering life without any retrenchments into chaos or personal integration.  This means that when a catalytic event does hit us, we smack into Square One of the change cycle with no warning, no preparation and no sense of familiarity”  (s. 265)

Dit essentielle jeg vs. dit sociale jeg

Martha Beck forklarer også, hvordan vores kroppe fysisk reagerer på at sidde fast i kassen som vores sociale selv skaber, og giver indsigt i, hvordan vi kan læse disse tegn for at finde vores rigtige vej.

Bogen fungerer ud fra den forudsætning, at vi dybest set er to sider af den samme mønt: det essentielle jeg, som er den ægte, autentiske del af os, som vi er født med, og det sociale jeg, der udvikler sig over tid gennem samfundsmæssig indflydelse og vores egen oplevelse. 

Mange af os tilpasser os det sociale selv, hvilket overskygger det essentielle jeg. Det fører generelt til utilfredshed, ulykke og frustration i vores liv fordi vi ender med at leve et liv som vi ‘burde’, som er ‘korrekt’ og som vi ‘har lært’. Til sidst vil, ifølge Martha Beck, vores essentielle jeg prøve at bryde igennem – ofte på uventede måder, der ser ud til at være selvsabotage, kaos eller livskriser. 

Sæt sejl til dit livs eventyr

Bogen er en blanding af prosa og arbejdsbog, hvilket gør, at bogen ikke kan læses i ét væk. Når du læser denne bog, bliver du nemlig kastet ud i en selvudviklingsrejse om du vil det eller ej, og du får brug for pauser til at arbejde mentalt med din egen rejse. Selvom jeg teknisk set har læst hele bogen, er jeg kun i de første faser af min slow living forandringsproces og vil derfor vende tilbage til bogen efterhånden som min egen rejse udvikler sig. 

Forfatteren bruger hele første del af bogen på at synliggøre og udfordre dit essentielle selv vs. dit sociale selv- noget jeg tror mange af os kæmper med. ‘Jeg burde tage det gode, faste, prestigefyldte job i IBM, men mit essentielle selv skriger efter et deltidsjob som selvstændig’ eller ‘Jeg burde tage uddannelse X, Y og Z så jeg kan få et velbetalt job med de materielle goder til følge, men jeg har mest lyst til at surfe i Australien og leve fra den ene dag til den anden’. 

 

Nedbryder din 'alle'

Noget af det, jeg synes Martha gør rigtig godt, er, at nedbryde din ‘alle’ fra dit sociale selv. Din alle er folk generelt. Samfundet. Menneskeligheden. Dem som har en mening om dit liv. Dem som styrer dit liv. De vil sige noget som: 

Samfundet accepterer ikke sådan en som mig, der vil leve langsomt’ 

‘Hvis jeg siger mit job op / bliver gravid / gifter mig med min sekretær, vil alle miste respekten for mig’ 

‘Jeg bliver nødt til at eje en iPhone / tage på sommerferie / barbere mig under armene, ellers vil alle synes jeg er ynkelig. 

Well well well. Fuck alle. Hvorfor har de så meget magt over dig, og hvem er de egenlig? Ikke alene får du til opgave at navngive og liste din ‘alle’ i denne bog, du bliver også sat til at ændre din ‘alle’. 

Det var en game-changer for mig!

Bogen som er relevant hele livet

Det mest fantastiske er, at hun formår at skrive på en måde så det ikke føltes forceret eller mekanisk at arbejde med sig selv, men skaber snarere en indre nysgerrighed og villighed til at anvende værktøjerne i eget perspektiv. Og værktøjer er der nok af. 

Det er nok her bogen adskiller sig yderst positivt fra andre ‘selv-hjælps’ bøger. Bogen er ikke blot en fortælling om hvordan du bør leve dit liv for at være lykkelig resten af dit liv. Det er en arbejdsbog med udgangspunkt i dit liv, dine følelser, din bagage og dine muligheder.  Martha gør desuden meget ud af, at dit paradis ikke er statisk, men snarere en fysisk og mental tilstand som kræver evigt vedligehold. Derfor er bogen også opbygget som en slags evig referenceguide delt op i fire faser som hun slavisk gennemgår i dybden.

Original titel: 
Finding Your Own North Star

Forfatter: Martha Beck
Forlag: Harmony
Sprog: Engelsk
Udgivet: 29.01.2002
Format: Paperback
ISBN13: 9780812932188

 

Kunne du lide mit indlæg? Giv et kram på Facebook

Andre bøger om slow living

Jeg har samlet en hel kollektion af fantastiske bøger som vil guide til et langsommere, mere simpelt liv. De hjælper dig hver i sær til at stå af hamsterhjulet og leve et liv med mening.

Gå til Slow Living Bøger

close

ØNSKER DU MERE?

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE DE SENESTE INDLÆG, TIPS OG EKSKLUSIVT INDHOLD!

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Var denne artikel brugbar?

Flere
artikler

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen