15 skærmfrie vinteraktiviteter for børn i skolealderen

Dato

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Få besked når der er nyt indhold 📩

Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Winter is coming… og det betyder unægteligt mere tid indenfor. I den anledning, så let’s face it: det kan være svært at få børnene til at underholde sig selv med andet end skærm. 

Det er ikke fordi vi er dårlige forældre eller skal føle skyld over, at de ser for meget skærm. Faktisk bliver jeg super træt af den lidt ældre generation der udskammer den unge generation for, kun at være online og sige noget som ‘da jeg var barn, var vi alle ude til det blev mørkt’. Well du gamle, vores virklighed i dag er en anden… og den har du selv været med til at skabe for os.

Med fare for virkelig at lyde som en bitter fisse, vil jeg stoppe den der. Faktum er, at vores børns virkelighed ikke skelner mellem online og offline miljøer på samme måde som vi gør. Men når vi ønsker at skrue ned for deres skærm tid, er det jo fordi vi gerne vil lære dem nogle andre ting og værdier, som de ikke kan få i online verdenen. Egenskaber som empati, tålmodighed, fordybelse samt udvide deres horisonter gennem deres nysgerrighed og danne vigtige langsigtede venskaber og relationer. 

Der findes ikke en standard skabelon for, hvor meget eller hvor lidt skærm børn har godt af. Hver familie er unik, og vi skal passe på med, ikke at sammenligne os for meget med naboen. Sæt nogle enkle, klare regler for skærm i jeres familie. Her er nogle af reglerne hjemme hos os:

 • Ingen mobiler ved aftensmad (gælder også mor og far!)
 • Ingen skærm 30 minutter før sengetid
 • Max skærmtid for hverdage
 • Max skærmtid for weekender
 • Hierarki – f.eks, så ser jeg hellere, at min søn aktivt spiller med sine venner/skolekammerater, end han ser mærkelige video’er på YouTube. 
 • Ingen skærm før skoletid
 • Skærmtid forudsætter at man passer sin skole og fritidsaktiviteter
 • Skærmtid som understøtter en offline aktivitet har lidt sine egne grænser. F.eks, hvis han læser en opskrift på nettet, eller vil efterligne en bestemt tegning. 

Jeg forstår godt at børn gerne vil ‘se skærm’ som vi kalder al skærmtid herhjemme hos os. Spil, YouTube, Sociale Medier er bygget til at fastholde vores opmærksomhed og hypnotisere os ind i det uendelige passive onlineunivers, og det kræver derfor kræfter når man selv skal finde på, opfinde og udøve en aktivitet. 

Men det er den virkelighed vi lever i. Min søn fik en skolecomputer i 0. klasse, alle spiller computerspil og de fleste børn har en mobil. Skærmtid er en del af deres hverdag, men det er vores ansvar som forældre at hjælpe dem til en balance og styrke deres offline kompetencer og kreativitet. 

Det kan være rigtig hårdt i starten, fordi musklen ikke er veltrænet. Men tro mig når jeg siger, det bliver lettere og lettere. Derfor har jeg lavet en liste med 15 skærmfrie vinteraktivteter hvor skolebørn kan underholde sig selv lidt. 

15 Skærmfrie vinteraktivtiter så skolebørn kan underholde sig selv

Artiklen indeholder reklamelinks

1. Familie Vinter OL

Olympiade er en af storfavoritterne herhjemme. Hele familien dyster i en række discipliner fra længdespring til spyd(pinde)kast til løb. Børnene forbereder en række aktiviter I skal konkurrere i, tester baner, udstyr og pynter op. Børnene bestemmer også, hvilke fordele de skal have i forhold til de voksne. Børnene kan forberede familiens vinter OL med en række opgaver: 

 • Lave en liste over alle de vinter sportsaktiviteter de kan komme i tanke om
 • Bygge baner og finde udstyr som pinde, sten, cykler osv. 
 • Klippe-klistre scorecards
 • Øve nationalsangen
 • Pynte banen med store bannere, skilte osv. 
 • Tegne tegninger som forklarer hver aktivitet
 • Lave en opvarmningssekvens
 • Lave invitationer til familie og venner som tilskuere
 • Er det familie vs. familie dyst, kan de finde på familiens kampråb

2. Lave mad

En oplagt ting at bruge vinteren på, er at lære at lave mad. Det er både en nødvendig færdighed at lære, men også bare super hyggeligt – og lækkert! 

I det hele taget er jeg bare fan af aktiviteter der forbereder dem på det virkelige liv. Afhængig af børnenes alder kan I lave mad sammen eller måske hver for sig. Inddrag dem i beslutningsprocessen for hvad I skal spise, så bliver de mere motiveret til at være med. Der findes masser af gode børnekogebøger med nemme opskrifter og masser af billeder. Det er også en god anledning at snakke budget og penge med børn fra skolealderen. 

Nogle af aktiviterne forbundet med madlavning er: 

 • Finde retter i kogebøgerne
 • Lave indkøbsseddel (husk at tjekke skabene!) – tegn eller skriv ingredienserne på en seddel.
 • Handle ind – du kan give børnene penge så de selv skal betale
 • Lave maden
 • Vaske op, rydde af og gå ud med skrald. 

3. Indendørs bowling

Hvis I har nogle tomme flasker stående, kan I fylde en smule vand i dem og bruge dem som bowlingkegler! Så er det bare at placere dem for enden af en gang og skyde med en blød bold. 

4. Forhindringsbaner

Indendørs: Sæt dit barn til at bygge en forhindringsbane ved at flytte møbler samt bruge puder og tæpper.  Få dem til at hoppe fra sofaen til et tæppe og derefter sten-hop over nogle puder til en stol.  

Udendørs: Har I en have, kan man også sagtens lave en forhindringsbane udenfor. 

Store børn/teenagere: Med større børn kan du opfordre dem til at prøve en udendørs OCR bane. (OCR står for Obstacle Course Racing) Du kan finde dem på dette kort

5. Brætspil & kort

Har du flere børn, kan du være heldig de kan enes nok til at spille et brætspil sammen. Spillene afhænger naturligvis af deres alder, men der findes et hav a muligheder. Fra de klassiske Ludo, Uno, Kahala og Yatzy til de nyere af slagsen. Personligt er ‘Skal vi vædde’, ‘Gæt og grimasser’ og ‘Cranium’ favoritterne herhjemme. 

6. Opgavebøger / printables

Der findes en masse sjove opgavebøger for store og små, som de kan underholde sig selv med. F.eks. 365 dage med sjove opgavermalebøger, Klar – Parat – Skrivestart, Find Holger

Man kan også finde masser af sjove gratis opgaver på internettet klar til at blive printet. F.eks. Labyrintark, Mal efter tal, naturbingo

7. Kreativ hobby

Både drenge og piger vil have godt af en kreativ hobby som de kan fordybe dig i. Min egen søn er ret vild med perleplader og laver de vildeste kreationer! Lad dit barn prøve nogle forskellige ting af og gå så i dybden med favoritten. 

8. Lav gaver til familien

Vi bliver lige i den kreative afdeling, for der er helt sikkert et familiemedlem som har fødselsdag snart! Hvad med at lave en personlig gave? Find inspiration her: 15 hjemmelavede gaver fra børn

9. Læsning

Vi kommer ikke udenom, at fordelene ved at vores børn læser fysiske bøger selv, er kolonorm. Min knægt er 9 år – og det eneste han gider læse lige nu, er sjove bøger som Sallys Far -serien, Kaptajn Underhyler, vittighedsbøger, gådebøger samt alt muligt faglitteratur for børn. Find det som interesserer dit barn, og husk at læselysten er en muskel man træner. 

10. Eksperimenter

Børn har en vidunderlig nysgerrighed. Lad dem eksperimentere! Greelane har en fantastisk liste af sjove voksen-facilitetede eksperimenter, men du kan også opfordre børnene til at lave deres egne små eksperiementer! 

11. Kuglebane

Kan du huske de der baner, hvor man skulle køre en kugle igennem uden de faldt ned i et hul? Well, kuglebaner er stadig et hit og de kan laves derhjemme med ganske få materialer! Frugalfun4boys har en fantastisk step-by-step guide.

12. Lav hoppende origami frøer

At folde papir er altid sjovt. Dit barn kan selv folde hoppende origamifrøer ud fra denne guide fra ItsAlwaysAutumn

13. Gør en god gerning

Jeg er efterhånden blevet meget optaget af, at både børn og voksne kan bidrage til en bedre verden gennem frivilligt arbejde. Så en skærmfri aktivitet kan lige så godt være at samle dåser/skrald op i naturen, gøre en ven (eller sin mor) en tjeneste, tilbyde højtlæsning på et plejehjem, eller at lege bold med naboens hund. 

14. Smid dem ud

… og det mener jeg helt bogstaveligt. Men altså ikke permanent! Vi er super gode til at tage børnene med ud på legepladsen når de er små, men det er som om kreativiteten daler jo ældre de bliver. Vi ved jo godt, at frisk luft er godt for hjerte, hjerne og humør, så er det svært ‘at finde på’ så tjek min min guide med 50 udendørs vinteraktiviteter for børn og barnlige sjæle.

15. Opfordr til at lege med vennerne IRL

Jeg er den sidste der skal udskamme online fællesskab. Jeg har selv været en vaskeægte gamer, så jeg forstår de styrker man oplever og ved hvordan et online fællesskab kan føles. Men derfor mener jeg stadig at offline fællesskab er mindst lige så vigtig at dyrke.

close

ØNSKER DU MERE?

TILMELD DIG FOR AT MODTAGE DE SENESTE INDLÆG, TIPS OG EKSKLUSIVT INDHOLD!

Jeg spammer ikke, promise! Ved at tilmelde dig nyhedsbrevet samtykker du til, at jeg må sende dig emails med nyheder og tilbud. Afmeld når som helst. Læs min privatlivspolitik.

Var denne artikel brugbar?

Flere
artikler

0
  0
  Kurv
  Din kurv er tomTilbage til shoppen