Om slow living

The price of anything is amount of life you exchange for it.
– Henry David Thoreau

slow living mountains

Hvad er slow living?

Slow living er en livsstil der giver dig og din familie tid til det vigtige. Det er en måde at leve på som ikke sætter lighedstegn mellem mere og bedre. Slow living er derfor ikke baseret på FOMO (fear of missing out) men at man tilrettelægger sit liv gennem valg og fravalg, så det understøtter ens grundværdier. Det er en livsstil der protesterer mod travlhed og præstationer og de mange konsekvenser deraf som stress, depression og manglende nærvær.

Slow living handler ikke om at gøre tingene langsomt eller i slow motion. Det handler om at sortere dét fra, som enten ikke giver én værdi eller som dræner for energi. Med et langsomt liv kommer derfor også fravalg: Det er nødvendigt at skære ind til det essentielle og gøre det med fordybelse, nydelse og taknemmelighed. Det er i sig selv en langsom proces. Slow living indebærer, at du overvejer grundigt, hvad der er vigtigt for dig, og hvad der giver dig glæde og mening i hverdagen. Et langsomt liv kommer ikke af sig selv, men skal prioriteres.

Slow living handler også om at skabe tid til at gøre tingene ordentligt, i stedet for at jappe igennem. Man værdsætter minutterne og timerne frem for at tælle dem. Man erkender at tingene tager den tid, som de nu engang tager.

Selvom mange slow living entusiaster har sagt deres job op og bor mere simpelt og minimalistisk, betyder det ikke, at du også skal smide din opsigelse på chefens kontor i morgen og flytte til en ødegård i Sverige. Husk på, at det for mange er en langvarig proces, mere end en drastisk her-og-nu omlægning af ens liv.

Slow Living versus Simple Living og Minimalisme

Du er måske stødt på en sammenfletning af begreberne simple living, minimalisme og slow living. Men selvom mange bruger begreberne i flæng, så er der rent faktisk en forskellighed i deres oprindelse og fokus. Hvor minimalisme og simple living opstod som protest mod overforbruget af materielle ting, har slow living bevægelsen sine rødder i protest mod travlhed og præstationer. En ting versus tid so-to-speak.

Men årsagen til, at så mange bruger begreberne på kryds og tværs, er, at følger man den ene livsstil, så kommer man naturligt og ofte til at inddrage den anden. For jo flere ting man har, jo mere tid skal man bruge på indkøb, oprydning og afskaffelse – og omvendt.

Hvorfor lever jeg langsomt?

Jeg begyndte for alvor på Slow Living da jeg gik ned med stress i 2014. Med en baby på armen, en hård skilsmisse i rygsækken og et universitetsstudie at færdiggøre, begyndte jeg at indrette mit liv som enlig mor efter slow living principperne (men det vidste jeg ikke dengang!).

Jeg flyttede 500 meter fra mit arbejde og daginstitution, klarede mig igennem CBS på fjernstudie og droppede allerede dér de store karriereambitioner. Vi sparede sammen til en backpacking tur til Vietnam når jeg var færdiguddannet, hvor jeg tog orlov fra arbejdet og lejede min lejlighed ud. At backpacke med min 5-årige var det bedste slow living valg ever!

Efter endt uddannelse har jeg aldrig arbejdet fuldtid, og jeg bliver ofte mødt af ‘hvordan har du råd?’. Men hvordan har jeg ikke råd? En langsom livsstil har givet mit råd til livet. Råd til nærvær. Råd til det essentielle. Råd til bl.a. at:

  • Hente/aflevere mit barn fra institution ikke længere er en get-in-get-out opgave med retorik som ‘skynd dig, så vi kan komme hjem’ eller ‘skynd dig, jeg skal på arbejde’.

  • Morgenmad spises sammen og med tid til læsning eller historier. Der serveres rigtig mad som æg, smoothies eller hjemmebagte boller (og ikke længere morgenmads-fastfood som cheerios eller cornflakes).

  • Der er kommet tid til, at der er plads til mig som individ og ikke blot som mor, chauffør, indkøber, kok, rengøringsdame, alt-mulig-mand, konfliktmægler, fodboldmaskot osv.

Seneste indlæg